Theater De Wettertoer jaar uitgesteld

HEERENVEEN – In 2020 staat de provincie Fryslân thematisch in het teken van ‘Leve het water’. Hierop aansluitend zou in oktober van dit jaar de voorstelling De Wettertoer te zien zijn in Heerenveen. Helaas kwam de wereldwijde crisis rondom Corona/Covid-19 om de hoek kijken en is de productie verplaatst naar 2021.

De Wettertoer – Bron: Museum Heerenveen

De Wettertoer is uniek locatietheater en vertelt een nostalgisch en cultuurhistorisch verhaal over de haat-liefdeverhouding van Heerenveen en zijn ‘beruchte’ watertoren. In 1980 is de Wettertoer van Heerenveen gesloopt. Een onomkeerbaar moment in de geschiedenis. De ooit zo belangrijke en karakteristieke toren heeft de strijd verloren. Een gemis dat nog met grote regelmaat door inwoners in berichtgeving, online en in de krant, wordt geuit. 

De Wettertoer staat symbool voor het samen strijden voor een hoger doel en het belang en behoud van de eigen identiteit. Initiatiefnemer en artistiek leider Evert Haagsma grijpt dit symbolische onderwerp aan om verbindingen op diverse niveaus te leggen. “Tussen de historie en actualiteit, tussen de gemeenschap onderling en met mensen van buitenaf, tussen sport en cultuur. Verbinding is het sleutelwoord. En met de voorstelling laten we zien dat Heerenveen veel méér is dan alleen dé sportstad”, zo vertelt Evert. 

De voorbereidingen voor De Wettertoer waren al in volle gang, maar het werd in de loop van de tijd voor alle betrokkenen steeds duidelijker dat de productie in oktober van dit jaar niet plaats kan vinden. De organisatie heeft er nu helaas voor moeten besluiten om de productie een jaar te verschuiven. “Door de huidige regelgeving en om veiligheid van alle deelnemers en publiek te kunnen waarborgen is deze keuze noodzakelijk. Desalniettemin zal de productie conform het oorspronkelijke plan worden uitgevoerd en we zijn zelfs van mening dat deze crisis juist méér dan ooit een gevoel van verbondenheid heeft opgeleverd, die ook De Wettertoer extra verdieping zal geven”, aldus Evert Haagsma.

In de voorstelling volgen we de hoofdpersonages Jelte en zijn oerpake (overgroot opa) Roelof Kuiper. De personages nemen het publiek mee op tijdreis met hoogtepunten en dieptepunten, waarbij de watertoren telkens de rode draad vormt. Door het verhaal krijgt het publiek een kijkje in de roemrijke geschiedenis achter het gebouw en welke culturele functie dit had en nog steeds heeft. 

Theaterliefhebbers moeten nog even geduld hebben. De voorstellingen van De Wettertoer zullen in oktober 2021 te zien zijn in het wedstrijdbad van Sportstad Heerenveen.