De Wettertoer 16 oktober in première

HEERENVEEN – Het zwembad van Sportstad Heerenveen wordt op 16 en 17 oktober 2021 speciaal voor de voorstelling De Wettertoer omgetoverd tot een waar belevingstheater. De productie zou vorig jaar oktober plaatsvinden, maar is vanwege de corona maatregelen een jaar verplaatst.

Sfeerimpressie De Wettertoer.

De organisatie is blij om te kunnen meedelen dat de unieke voorstelling dit jaar in Heerenveen te zien zal zijn. “Begin dit jaar hebben we de koppen weer bij elkaar gestoken en de productie weer opgepakt. Ondanks alle corona perikelen hebben wij ons niet laten tegenhouden en kunnen wij niet wachten om het eindresultaat aan bezoekers te laten zien”, aldus artistiek leider Evert Haagsma. 

In de voorstelling De Wettertoer staat de voormalige legendarische Watertoren van Heerenveen centraal. Het verhaal wordt gebracht als absurde vertelling met spektakel, muziek en video technieken. Het is de eerste keer dat er een theatervoorstelling te zien is in het wedstrijdbad van Sportstad Heerenveen. De productie legt verbindingen tussen sport en cultuur, maar ook  tussen professionals en amateurs uit de regio. Het was niet eenvoudig om in coronatijd een geschikte 12 jarige hoofdrolspeler te vinden, maar inmiddels is een jong talent uit de gemeente Heerenveen gevonden. Ook zullen er een aantal Friese acteurs in de voorstelling spelen. Wie dat zijn, zal later bekend worden gemaakt. 

Diverse zwemdisciplines van zwemvereniging HZ&PC hebben in de voorstelling een belangrijke rol. Voor de vereniging is het wedstrijdseizoen afgelopen jaar door corona compleet in het water gevallen. De medewerking aan De Wettertoer geeft dit jaar een lichtpuntje om naar uit te kijken. Naast HZ&PC werken ook Sportstad, Museum Heerenveen en Stichting Historie Heerenveen mee aan deze bijzondere voorstelling. ‘We maken het samen voor de Heerenveense gemeenschap en hopen zowel de bezoekers als de deelnemende partijen met deze voorstelling een sprankeling in de ogen te geven na de afgelopen tijd waarin weinig mocht’, vertelt Evert. 

In De Wettertoer duikt de 12 jarige Jelte letterlijk en figuurlijk in de historie van de legendarische watertoren die tot 1980 in het centrum van Heerenveen stond. Jelte beland in een wereld waar hij zijn oerpake, de architect van de wettertoer ontmoet. In een spannende zoektocht proberen ze er achter te komen waarom de toren is gesloopt. Gaat het ze lukken om de geschiedenis weer ongedaan te krijgen of is dit een onmogelijke missie?

De voorstellingen zijn te zien op zaterdag 16 en zondag 17 oktober 2021. De kaartverkoop is inmiddels gestart.